Hoe kies ik de juiste levensstijl?

Elke dag maak je grote en kleine keuzes en die veranderen voortdurend. Maar rond deze dagelijkse keuzes liggen beslissingen die je hebt genomen over jouw levensstijl die hetzelfde blijven. Deze beslissingen zijn wijd verspreid toen men zich, ongeveer drie decennia geleden, realiseerde dat jouw welzijn, en vooral je gezondheid, afhangt van de levensstijl.

Wat is de beste levensstijl?

Je hebt de vrijheid om een levensstijl te kiezen die tabak, alcohol, geen beweging en een dieet met veel verwerkt voedsel omvat. Maar er is tegenwoordig genoeg informatie beschikbaar om het een en ander te heroverwegen. Als gevolg daarvan heb je wellicht al betere keuzes gemaakt. Je zou je zelfs kunnen afvragen: “Wat is de absoluut beste levensstijl?” Dit kan een levensveranderende vraag zijn.

Misschien heb je dus al goede keuzes hebt gemaakt op het gebied van voeding en beweging. Dat is een veronderstelling, want leeftijd en opleiding zijn van invloed op die gebieden. Zo doet ongeveer 50 procent van de volwassenen onder de 30 aan regelmatige krachtige lichaamsbeweging, een aantal dat met elk voorbijgaand decennium daalt en een dieptepunt bereikt bij volwassenen boven de 70.

Maar laten we ervan uitgaan dat je een gezonde levensstijl hebt, waaraan we toevoegen dat je regelmatig mediteert en misschien regelmatig yoga beoefent.

Remmende trends en uitdagingen

Hoe heilzaam zo’n levensstijl ook is, de sleutel tot de beste levensstijl is nog niet gevonden. Wat de statistieken niet onthullen is dat de moderne seculiere maatschappij een aantal dominante trends kent die tegen echt, duurzaam welzijn werken. Dit zijn onder andere de volgende trends (ze zijn niet prettig om te lezen):

 • Steeds meer stress
 • Een sneller tempo van leven
 • Een stortvloed aan afleidingen waaronder internet, sociale media, TV, en videospelletjes
 • Toenemende vergrijzing en dementie
 • Een ongebreideld consumentisme dat zich naar steeds meer landen uitbreidt
 • Ontwrichting en afbrokkeling van traditionele gezinnen
 • Een epidemie van angst en depressie
 • Mondiale problemen zoals klimaatverandering, terrorisme en vluchtelingen
 • Instorting van het vertrouwen in openbare instellingen en de politiek
 • Een groeiende ongelijkheid tussen rijk en arm

Deze uitdagingen zijn hardnekkig. Je hoort er elke dag over of ervaart ze aan den lijve. Ze zijn onontkoombaar, en het individu is machteloos om ze op te lossen. Elk probleem op deze lijst is voldoende om je leven te overweldigen als je er te dicht bij komt. Omgaan met malaria in Afrika, opiatenverslaving op het Amerikaanse platteland, zelfmoord onder veteranen, of het dreigende vooruitzicht van Alzheimer – neem een van deze en je kunt er goed wakker van liggen.

Voor de doorsnee burger is het echte probleem echter dat niemand deze trends kan voorkomen, stoppen of ontvluchten. Ze zorgen voor een achtergrond van verontrustende chaos. Je kunt je kop niet diep genoeg in het zand steken om er niet door beïnvloed te worden. Het meest verlichte dieet, lichaamsbeweging, meditatie en een Yoga programma bieden helaas geen allesomvattende oplossing.

Afstemmen op een ‘Meta’-levensstijl

In zijn boek Metahuman is Depak Chopra op zoek gegaan naar de beste levensstijl die levenslang welzijn brengt in de huidige chaotische toestand van de moderne wereld. De beste levensstijl moet volgens hem het spirituele omvatten en toch verder gaan – met andere woorden, we hebben een “meta” levensstijl nodig.

Wakker worden

De beste levensstijl kan volgens het boek het beste worden beschreven in een enkele zin: wakker worden. Wakker worden gaat over evolutie, hoger bewustzijn, en het oneindige potentieel dat ieder mens toebehoort. Wanneer je zo’n levensstijl leidt, richt je je erop om voorbij te gaan aan de:

 • dagelijkse routines waar je naar leeft
 • tweedehands overtuigingen en meningen die je hebt aangenomen
 • verhalen waar je je voortdurend aan vastklampt
 • agenda van het ego.

Elk probleem dat hierboven is opgesomd, is door de geest gemaakt. Je kunt merken dat je vastzit op een bewustzijnsniveau dat niet alleen chaos en verwarring aanwakkert, maar er zelfs aan bijdraagt. Zonder dat je het weet, kan je in een soort virtuele realiteit leven die ommuurd is door een beperkt bewustzijn.

Letterlijk, de werkelijkheid die je als vanzelfsprekend beschouwt is een droom, betovering of illusie; kies er het woord voor dat je wilt. De “echte” werkelijkheid ligt dieper binnenin je, bij de bron van zuiver bewustzijn dat het veld is van oneindige mogelijkheden.

De moderne seculiere samenleving kun je zien als de meest geperfectioneerde virtuele werkelijkheid die ooit is bedacht. Zo kun je een leven lang achter je computer zitten als je wilt. Vanuit dat perspectief is het moderne leven de ultieme valstrik, en niets op de lijst zal worden opgelost. Maar er is een alternatief. Het moderne leven is zo open voor keuzevrijheid dat het de beste omgeving biedt die ooit bedacht is om aan de illusie te ontsnappen.

Evolueren naar een hoger bewustzijn is de ware oplossing

In Metahuman neemt Deepak Chopra het tweede perspectief, omdat je duidelijk kunt zien dat evolueren naar een hoger bewustzijn – oftewel wakker worden – de enige ware oplossing is. Als je een oplossing zoekt voor welk probleem dan ook, kun je ofwel worstelen op het niveau van het probleem, wat frustrerend is, of je kunt leven vanuit het niveau van bewustzijn waar oplossingen zich ontvouwen door de oneindige kracht van bewustzijn. Dit niveau is echt, en het is voor iedereen toegankelijk.

Levensstijl kiezen: neem de beslissing

Er lijkt dus toch zoiets te bestaan als de beste levensstijl. Niets dat goed is in je huidige leven hoeft opgeofferd te worden. Wakker worden vergroot elk aspect van vervulling. Waar het echt om gaat is de beslissing nemen om wakker te worden. Dat is de eerste stap in de richting van een toekomst die werkt in plaats van een heden dat ons verslaat. Lees het boek als je enthousiast bent geworden en je er meer over wilt weten.