Letselschade tijdens sport

Sport is het leukste wat er is, maar er zitten ook nadelen aan. Bij het uitoefenen van een sport komen verschillende emoties vrij en dat is niet altijd ten gunste van jou. Want stel, jij gaat 1 op 1 met de keeper, maar hij of zij komt onbesuisd uit, waardoor jij letselschade krijgt. Dan komen er verschillende vraagstukken naar boven, zoals wie is er aansprakelijk en in hoeverre is iemand dan aansprakelijk.

Letselschade door sport blijft een gevoelig onderwerp. Omdat hier best wel wat vragen over zijn, gaan we je in dit artikel wat meer over letselschade vertellen.

Wie is er aansprakelijk?

De tegenpartij aansprakelijk stellen is vaak erg lastig bij sport- en of spelsituaties. Uit eerdere zaken blijkt namelijk dat je als deelnemer of toeschouwer aan een sport of spel, altijd rekening moet houden met onverwacht gedrag. Dit betreft zowel een toeschouwer, een medespeler als de tegenstander. Het kan zelf zo zijn dat een club of organisatie aansprakelijk wordt gesteld, als blijkt dat er niet voldoende veiligheidsmaatregelen of voorzorgmaatregelen zijn genomen.

Je merkt al dat het een enorm lastig verhaal is. Het is daarom verstandig om een Letsel advocaat in armen te nemen, want zij hebben de ervaring en expertise om jou in dit proces bij te staan. Het is goed om te weten dat de regels voor aansprakelijkheid bij sport strenger zijn dan normaal. Waar normaliter iemand wel aansprakelijk zou zijn, is dat in een sportsituatie niet zozeer het geval. De kans vergroot echter als iets buiten speeltijd gebeurt.

Wat zijn onverwachte sport- en of spelsituaties?

Ook dit is een lastig onderwerp, want wanneer is iets onverwachts of expres? Laten we allereerst duidelijk zijn dat letsel door sportsituaties niet zomaar ontstaat. Dan moet er wel sprake zijn van behoorlijk onbesuisd gedrag. Het kan ook voorkomen dat het totaal onverwacht gebeurt, dus per ongeluk. Enkele voorbeelden van aanzienlijke situaties waarbij de kans op letsel aanzienlijk is:

  • Het doorslaan met een te hoge hockeystick; of
  • Een voetbaltackle dat gericht is op de man en niet op de bal; of
  • Een wielrenner die plotseling van koers veranderd, waarbij hij of zij jou de pas afsnijdt.

Hoe ziet het proces eruit?

Het proces van letselschade door sport is hetzelfde dan normaal. Dit kan voor een leek een beetje vaag klinken. Maar ruim genomen bestaat het uit 4 stappen, namelijk: bewijs verzamelen, bezoek aan de huisarts, schrijf alle kosten op en claim je letselschade. Hoe wij het nu omschrijven is heel ruim genomen. Natuurlijk zijn er nog specifieke tussenstappen afhankelijk van de situatie.

Toch is het aan te raden, als een sportsituatie met letselschade zich voordoet, dat je dat niet alleen gaat afhandelen. Dit komt doordat de je de kennis niet hebt, maar ook niet objectief naar de situatie kunt kijken. Handelen en reageren vanuit emotie is in geen elk geval een aanrader.