Speen kwijt? Met een speenkoord gebeurt dat niet meer!

Ben je alweer de speen van je kleintje kwijt? In het geval van vele beginnende, of bestaande ouders, is het een lastige stelling: Ga ik mijn baby wel voorzien van een speen, of toch niet? Het kan een fijn extraatje zijn voor je baby’tje en voor jezelf als papa en mama van het jonge grut. Alleen is het ook zo dat je er negatieve verhalen over hoort en leest. Hoe zit dan precies? En zijn er ook voordelen op te noemen? En zijn er dingen wat je absoluut niet mag vergeten? Hieronder lees je meer.

Speen kwijt? Dit is een fopspeen precies

Je kunt de speen kwijt zijn. Echter, is het ook belangrijk om te weten wat een fopspeen is. Een heuse fopspeen is een speen zonder fles waar je baby aan kan bevestigen om te kalmeren. Fopspenen zijn meestal gemaakt van siliconen of rubber en hebben een plastic schild aan het uiteinde om te voorkomen dat je baby de fopspeen inslikt. Voor veel ouders zijn fopspenen de ideale oplossing om baby’s te laten inslapen of gerust te stellen. 

Je hebt spenen in alle soorten, kleuren en maten. Je kunt bijvoorbeeld kersvormige (tepelvormige) en tandvormige (platte, schuine) tepels hebben. Ook is er een fopspeen met knuffels, zodat de fopspeen minder snel uit de mond valt en je baby kan aanleggen. Toch blijft het een probleem om de spenen niet kwijt te laten raken, daarom kiezen veel mensen voor een speenkoord met naam

Speen kwijt? Hierom kies je voor een speenkoord

De allerkleinsten raken alles kwijt. Sokken, speelgoed en natuurlijk weer een speen kwijt. Het constant doorzoeken van luier tassen, commodes en kinderwagens is niet alleen tijdrovend, maar ook frustrerend. Dit is niet helemaal te voorkomen, maar het risico om de fopspeen te verliezen als deze met een speenkoord met naam, aan de kleding van de baby is bevestigd, is veel kleiner. Het niet hoeven zoeken naar fopspenen is ook erg prettig voor ouders en kinderen, zodat de baby zich niet onnodig ongemakkelijk voelt. Wat eigenlijk niet nodig zou hoeven voor wanneer er een speen kwijt is.

Ook is het goedkoper en duurzamer om geen fopspenen door het hele huis te hebben, maar de voorraad van twee spenen met koord fopspenen te behouden. Zelfs als de speen niet verloren is gegaan, moet deze tijdig worden vervangen. De Wereldgezondheidsorganisatie raadt aan om de fopspenen elke zes weken te vervangen. De nieuwe fopspeen kan aan een vertrouwd speenkoord worden bevestigd. Fopspeenriemen variëren in prijs van een paar euro tot exemplaren, waar je iets meer de portemonnee voor mag gaan trekken.

Verder dient het snoer van de fopspeen te moeten voldoen aan de Europese norm. Dit houdt in dat het speenkoord nooit langer mag zijn dan 22 cm, d.w.z. Is er geen BPA in het koordje of kralen dan komen er geen losse onderdelen los. Wat nog erger, is dan een speen kwijt zijn. Je wilt immers altijd je kindje beschermen. 

Deze onderdelen kunnen in het mondje van je kind terechtkomen met verstikkingsgevaar. Houd hier rekening mee bij het kopen van een fopspeen. Koop fopspeen met koord bij voorkeur bij een Nederlandse of Europese (web)winkel. Het is niet altijd veilig voor in China geleverde speenkoorden. Controleer ook of de clip goed en soepel sluit, zodat je de clip met één hand aan de jas of trui van uw kind kunt bevestigen. En er dus ook geen spijt kwijt kan raken!

Belangrijk: speenclips zijn geen speelgoed, gebruik speenclips alleen onder je eigen toezicht. En gebruik nooit een speenclip als je baby in bed of bedje in slaap valt, gebruik een speendoekje. Tenslotte, is het geven van een speenkoord met naam een uniek zwangerschapscadeau om te geven. Dus waar wacht je nog op?