De financiële achtbaan bij het kopen van een huis

Een financiële achtbaan; zo noemen we het kopen van een huis ook wel. Of het nu jouw eerste, tweede of derde huis is, het financiële proces rondom de aanschaf van een huis is niet niets. Hierbij kun je denken aan alles wat je moet regelen voor de aanvraag van de hypotheek die je voor de aankoop van de woning nodig hebt. In dit artikel lees je hier meer over.

Wat is overbieden?

De kans is groot dat je op dit moment moet overbieden om de koper te worden van het huis van je dromen. Dit komt doordat de woningmarkt nog steeds aantrekt terwijl de rentes stijgen. Het aanbod is dus kleiner dan de vraag en daarom komt het dus voor dat je meer dan de vraagprijs voor een woning moet betalen.

Houd bij het meer bieden dan de vraagprijs van een woning dan ook altijd rekening met hoeveel je zelf kunt meefinancieren. Het kan anders zo zijn dat je geld tekort komt en dat de koop wordt afgeketst.

Goed om te weten: je kunt maximaal 100% van de waarde van het huis laten financieren in een hypotheek. De waarde van de woning wordt uiteindelijk bepaald door de taxateur. Als hij of zij de waarde van de woning lager inschat dan het bedrag dat je biedt, moeten je het verschil zelf bijbetalen.

Extra kosten die je niet moet vergeten

Vergeet extra’s als overdrachtsbelasting en notariskosten niet. Bepaal dus of het financieel rendabel is voordat je een bod uitbrengt op de woning.

Hypotheek regeling bepalen

Een huis kopen is voor iedereen een intense aankoop. Waarschijnlijk de grootste die je in je leven zal doen. Direct controle over dat bedrag hebben we vaak niet, daarom sluiten we een hypotheek af de woning te kunnen financieren. Met een hypotheek kun je namelijk het huis kopen met het geld dat je van de hypotheekverstrekker leent. Dit betaal je maandelijks in een bepaalde periode af. 

Zo zijn er ook verschillende soorten hypotheken af te sluiten. Wanneer je een hypotheek aanvraag wil doen kun je je het beste laten inlichten door een hypotheekadviseur. De hypotheekadviseur zal je precies vertellen wat er mogelijk is, welken hypotheek het beste bij je aansluit en welke maandelijkse kosten je aan hypotheeklasten zult hebben.