Gezond blijven door te sporten.

Hardloper

Gezondheid: gezonder eten, meer bewegen, meer slapen, meer water drinken.. We kennen het allemaal. Maar hoe kunnen we dat allemaal doen binnen onze drukke dagschema’s? Wat als het ons niet lukt om altijd maar gezond te eten en veel te bewegen? Ben je direct ongezond als je een zogenaamde ‘cheat-day’ hebt? Zeker niet.

Gezondheid wordt gedefinieerd als het vermogen van mensen om met de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven om te gaan en zo veel mogelijk eigen regie te voeren. Kortom, het is meer dan de aspecten van gezondheid die ik hiervoor noemde. Het heeft behalve fysieke aspecten namelijk ook emotionele en sociale uitdagingen in zich. Hierbij kun je denken aan het omgaan met emoties en hoe kwalitatief jouw sociale netwerk is. Kun je naar mensen toe als je problemen hebt en kun je veel lol maken? 

In dit artikel ga ik verder in op de fysieke, lichamelijke, gezondheid. Het is wel goed om je er bewust van te zijn dat er meerdere aspecten zijn van gezondheid. Hoe kun jij de eerste stappen zetten naar gezondheid? Dat lees je in dit artikel.

Meer bewegen

Bovendien weten we ook allemaal dat we massaal wel wat extra beweging kunnen gebruiken als het gaat om onze gezondheid. We kunnen immers gezond blijven door te sporten! Maar, welke sporten kun je dan het beste doen?

Net zoals melk goed is voor elk, is beweging goed voor iedereen. Mijn ultieme tip is dan ook om een sport te kiezen die goed bij jou past. Vind je het leuk om in teamverband te sporten en een balsport uit te oefenen? Kijk dan eens bij voetbal, korfbal, slagbal, basketbal, volleybal of doe potjes trefbal met wat vrienden. Misschien vind je zwemmen, dansen of schermen leuk. Sporten is hartstikke veelzijdig, dus er is vast en zeker iets dat bij jou past. Houd je van iets minder intensiteit? Wandelen is ook altijd een geweldige optie.

Mocht je veel sporten, dan is het misschien ook nog een idee om een massage gun te overwegen, hoewel dit handmatige apparaat ook steeds meer populariteit bij mensen met fysieke klachten wint. Een massage gun is een handmatig apparaat, die de knedende beweging nabootst van een echte massage. Super handig voor minder stijfheid, minder stress en spanning en een verbeterde mobiliteit.

Gezonder eten

Om gezonder te leven en om aan onze gezondheid te werken moeten we over het algemeen gezonder eten. Voeding is namelijk de basis van onze gezondheid. Maar ook al weten we allemaal wel dat gezond eten belangrijk is, waar kun je dan aan denken behalve groenten en fruit? Wat is van belang als het gaat om gezond eten?

Als het gaat om een gezond voedingspatroon, is het van belang om genoeg eiwitten, koolhydraten en vetten te eten. Dat zijn de bouwstenen van elk voedingsmiddel. Hieronder zal ik een aantal voedingsmiddelen noemen die je kunt eten om aan deze zogenaamde macronutriënten te komen.

  • Eiwitten: eiwitten zijn vooral te vinden in melkproducten zoals yoghurt, kwark, melk, maar ook in eieren, ham, kalkoen of kipfilet.
  • Koolhydraten: deze kun je onder andere vinden in verschillende soorten pasta, brood (en in koekjes ;)… voor af en toe..).
  • Vetten: om aan je vetten te komen kun je noten eten, olijfolie of andere boter of olie gebruiken, avocado.

Wat doe jij om gezond te blijven?